Български автори,  История,  Келтски свят

Хилядолетна история: най-старите градове на Германия

10.01.2020, автор: Максим Нелюбин, взето от: Дойче Веле https://p.dw.com/p/3W01R

Най-старите градове на територията на днешна Германия са основани още от римляните. Те имат хилядолетна история, а някои вече са отбелязали 2000-та си годишнина. Тук показваме осем от най-старите германски градове.

https://www.dw.com/image/18830852_303.jpg

Смята се, че най-старите германски градове са възникнали още по времето на Древен Рим. Основани са били, с други думи, като римски военни лагери или поселища на територията на тогавашните римски провинции – в някогашните земи на келтските и германските племена по поречието на Мозел, Дунав и Рейн.

Често се твърди, че Трир е най-старият град в Германия. Във всеки случай той е бил навремето най-големият и най-важният - нещо като Северен Рим. Само че и Вормс претендира да е най-старият и дори представя Германия в групата на най-старите градове в Европа. В тройката на главните претенденти за най-стар град в Германия влиза и баварският Кемптен.

Кой е най-старият град в Германия?

Често се твърди, че Трир е най-старият град в Германия. Във всеки случай той е бил навремето най-големият и най-важният – нещо като „Северен Рим“. Само че и Вормс претендира да е най-старият и дори представя Германия в групата на най-старите градове в Европа. В тройката на главните претенденти за най-стар град в Германия влиза и баварският Кемптен.

Разположен на левия бряг на река Рейн, Андернах възниква преди малко повече от 2000 години. Римляните основали тук военен лагер, за да охраняват речния мост по границата с германските племена. За терен било избрано келтското поселище Аntunnacum. При разкопки в Андернах са открити останки от римските укрепления и терми, както и златни бижута и монети.

Андернах

Разположен на левия бряг на река Рейн, Андернах възниква преди малко повече от 2000 години. Римляните основали тук военен лагер, за да охраняват речния мост по границата с германските племена. За терен било избрано келтското поселище Аntunnacum. При разкопки в Андернах са открити останки от римските укрепления и терми, както и златни бижута и монети.

Аугсбург е основан от братята Друз и Тиберий. В 15-тата година преди новата ера двамата дошли тук, за да положат основите на военен лагер, както бил заръчал баща им - император Октавиан Август. По-късно Аугсбург се превръща във второто след Трир най-голямо римско селище северно от Алпите, а в края на 1-ви век става дори столица на римската провинция Реция. На снимката: находка, открита в Аугсбург.

Аугсбург

Аугсбург е основан от братята Друз и Тиберий. В 15-тата година преди новата ера двамата дошли тук, за да положат основите на военен лагер, както бил заръчал баща им – император Октавиан Август. По-късно Аугсбург се превръща във второто след Трир най-голямо римско селище северно от Алпите, а в края на 1-ви век става дори столица на римската провинция Реция. На снимката: находка, открита в Аугсбург.

Бившата германска столица Бон също дължи раждането си на древните римляни. И по-точно на сина на Октавиан Август - Друз. През 11-тата година преди новата ера Друз полага тук основите на военен лагер. Двайсетина години по-късно лагерът се превръща в римски каструм.

Бон

Бившата германска столица Бон също дължи раждането си на древните римляни. И по-точно на сина на Октавиан Август – Друз. През 11-тата година преди новата ера Друз полага тук основите на военен лагер. Двайсетина години по-късно лагерът се превръща в римски каструм.

Най-старите свидетелства за присъствието на римляните на територията на Вормс също са от времето на Октавиан Август. Те не са много, но все пак са достатъчно, за да претендира Вормс за названието най-стар град на Германия. При император Тиберий тук започва изграждането на военен гарнизон. Основано е и селище, което по-късно става център на полуавтономния окръг Civitas Vangionum.

Вормс

Най-старите свидетелства за присъствието на римляните на територията на Вормс също са от времето на Октавиан Август. Те не са много, но все пак са достатъчно, за да претендира Вормс за названието „най-стар град на Германия“. При император Тиберий тук започва изграждането на военен гарнизон. Основано е и селище, което по-късно става център на полуавтономния окръг Civitas Vangionum.

Кобленц възниква на стратегическо място - там, където Мозел се влива в Рейн. Римският каструм е издигнат през 9-тата година преди новата ера - с цел да охранява водния път от Майнц към Ксантен. Поради изгодното си положение градът бързо се разраства. Римляните дори изграждат 350-метров дървен мост над Рейн. Близо 50 от подпорите му са запазени до наши дни.

Кобленц

Кобленц възниква на стратегическо място – там, където Мозел се влива в Рейн. Римският каструм е издигнат през 9-тата година преди новата ера – с цел да охранява водния път от Майнц към Ксантен. Поради изгодното си положение градът бързо се разраства. Римляните дори изграждат 350-метров дървен мост над Рейн. Близо 50 от подпорите му са запазени до наши дни.

Укрепеното поселище Oppidum Ubiorum възниква тук през 38-мата година преди новата ера. В средата на 1-ви век селището придобива статут на колония - Colonia Claudia Ara Agrippinensium. Това става по волята на жената на император Клавдий - родената тук Агрипина, която е смятана за основателка на града.

Кьолн

Укрепеното поселище Oppidum Ubiorum възниква тук през 38-мата година преди новата ера. В средата на 1-ви век селището придобива статут на колония – Colonia Claudia Ara Agrippinensium. Това става по волята на жената на император Клавдий – родената тук Агрипина, която е смятана за основателка на града.

Днес Майнц е главен град на германската провинция Райнланд-Пфалц, а по времето на римляните е бил център на тяхната провинция Горна Германия. Римските войски завоюват тези земи от келтите през 12-тата година преди новата ера. Тук се е намирал и най-големият римски театър северно от Алпите - побирал е до 10 000 посетители.

Майнц

Днес Майнц е главен град на германската провинция Райнланд-Пфалц, а по времето на римляните е бил център на тяхната провинция Горна Германия. Римските войски завоюват тези земи от келтите през 12-тата година преди новата ера. Тук се е намирал и най-големият римски театър северно от Алпите – побирал е до 10 000 посетители.

Преди да дойдат римляните, това място край река Мозел било обитавано от келтско племе. През 30-тата година преди новата ера тук е основан първият римски лагер, а град Augusta Trevеrorum, наречен така в чест на император Октавиан Август, възниква през 16-тата година преди новата ера. Градът изживява най-големия си разцвет в края на 2-ри век.

Трир

Преди да дойдат римляните, това място край река Мозел било обитавано от келтско племе. През 30-тата година преди новата ера тук е основан първият римски лагер, а град Augusta Trevеrorum, наречен така в чест на император Октавиан Август, възниква през 16-тата година преди новата ера. Градът изживява най-големия си разцвет в края на 2-ри век.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *