Келтски свят

Келтско море: интересни факти, население, минерали

взето от: https://bg.sodiummedia.com/4122427-celtic-sea-interesting-facts-inhabitants-minerals

Днес има в света около 90 морета и 4 залива, които са сравними по размер с тях. Най-голям брой морета се намират във водите на Атлантическия океан – 32.

Акватория на Келтско море

Това море е сравнително малко, разположено в южното крайбрежие на Ирландия. Площта му е 190 000 м 2 . Максималната дълбочина е определена на 200 м.

Келтско море

Географско местоположение

Морето е разположено в северната част на Атлантическия океан, с. брегове на страни – Франция, Обединеното кралство и Ирландия. Границите му минават по Ламанша, залива Бристол и пролива „Сейнт Джордж“.

Исторически факти

Морето е кръстено на келтските племена, живели по бреговете му. Името на морето, първоначално е предложено от Е. В. Холт на среща на експерти по рибарство от Англия, Ирландия, Шотландия и Франция през 1921 г. в Дъблин. Северната му част преди това е била считана за част от канала „Сейнт Джордж“, а южната част е била без име откъм Великобритания. Необходимостта от общо име се наложи поради общите теми на морската биология, геология и хидрология. Името „Келско море“ първоначално се е използвало във Франция, преди да е било разпространено в англоговорящите страни. То е официално прието от морски биолози и океанографи, а през 1963г. компаниите за проучване на нефт и морето са го включелив британския Атлас.

Интересни факти за Келтско море

  1. Келтско море е сравнително малко по размер – 190 000 м 2 .
  2. Морето е на около 10 хиляди години.
  3. Името е дадено в чест на древните келтски племена, обитавали крайбрежната зона.
  4. В продължение на много години на световните карти морето е било наричано пролив „Сейнт Джордж“ .
  5. В Келтско море някога е имало голямо изобилие от морски бозайници.
  6. Въпреки малкия размер на акваторията, тук има четири вида китоподобни: морската свиня, два вида делфини и малкия кит.
  7. Името „Келтско море“ беше признато и прието във Франция преди да стане използвано в англоговорещи страни, граничещи нейните води.

Морско дъно

Морското дъно под Келтско море е част от континенталния шелф на Европа. Североизточната му част е с дълбочина около 100 м, като се увеличава към пролива „Сейнт Джордж“. Максималната дълбочина е фиксирана на 200 м. Между пясъчните хребети на дъното дълбочината се увеличава 50 м. Те са формирани от приливи и отливи, когато морското равнище е по-ниско.

Климатични условия

В акваторията на море е присъщ умерен климат. През зимата средната температура на въздуха рядко пада под +8 градуса, през лятото +16 градуса.

Ролята на морето в промишлеността

Келтско море играе важна роля в промишлеността на някои крайбрежни региони.

  1. Значителен плюс е силният вятър, който непрекъснато духа, което задвижва турбините на вятърните генератори.
  2. По бреговете има минерали.
  3. Във водите на морето се развива промишлен риболов.
  4. Морският бряг е популярен сред туристите, привлечени от ирландската природа, красотата на Уелс, и полуострова Бретан.
  5. Ловът на атлантическа треска, сафрид, хек, калмари и син путас играят важна роля за поминъка на населението..
  6. В акваторията има добре развита риболовна промишленост, с общ годишен улов от 1, 8 милиона тона от 2007 година.
  7. В Келтско море има няколко големи пристанища, сред най-известните са Корк и Уотърфорд.

Какви енергоресурси се добиват във водите на морето?

Производството на нефт и газ в Келтско море имаше ограничен търговски успех. Газовото находище Kinsale Head осигуряваше по-голямата част от ресурсите на Република Ирландия през 80-те и 90-те години.

Добив на сол

Келтската морска сол се събира от бреговете на Великобритания и Франция. Този минерал се произвежда от морска вода по така наречения „келтски метод“, като се използват дървени гребла вместо метални. Солта се оставя да изсъхне естествено, с помощта на слънчевата топлина. Тя не съдържа никакви вредни вещества.

Келтската морска сол е неочистена разновидност на солта и се състои от 84 полезни минерала – като калций, магнезий, калий, желязо и цинк, които обикновено се намират в морската вода и в състава им няма химически консерванти или добавки. Тези микроелементи и хранителни вещества помагат за решаването на много здравословни проблеми.

Хидрологичен режим

Водата се затопля в тази област в зависимост от дълбочината и температурата може да бъде от +9 С до +12 С. Солеността на водите е около 36 ‰.

Фауна

Морската екосистема на Келтско море е доста продуктивна в този крайбрежен регион в Североизточния Атлантик. Фауната е много разнообразна. Характеризира се с голямо разнообразие от риби и безгръбначни. В допълнение, има много морски птици – малък буревестник, моевка, които живеят по крайбрежието на морето. Във водите на Атлантическия океан, част от който е и Келтско море има голямо количество планктон. Той е основната храна на повечето видове риби. Поради това риболовът е добре развит. Четири вида китоподобни са често срещани в тази област: малките китовете, делфините, делфините афали и морските свине. Лошата екологична ситуация напоследък играе значителна роля за намаляване на фауната му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *