Келтски свят

8 бляскави търговски улици, които да посетите в Европа

Избрахте ли следващата си дестинация?

13.01.2019г., взето от https://www.economic.bg/bg/news/10/blyaskavi-targovski-ulitsi-koito-da-posetite-v-evropa.html

Здравейте, приятели ! Публикувам тази приятна статия, защото, както се вижда, повечето от най-бляскавите улици /не само в Белград/ се намират в старите келтски столици !

Едно от любимите занимания на повечето дами по време на екскурзия е опознаването на изкусителните търговски зони и бляскавите световноизвестни бутици с лъскави витрини в модните столици на Европа. Знаем, че тези места са истински магнит за шопинг маниаците, както и за тези, които обичат да правят подаръци на себе си и близките си хора от всяко едно пътешествие. Ето защо днес ви запознаваме с 8 луксозни търговски улици в Европа, които не бива да пропускате за нищо на света!

„Шанз-Елизе“, Париж

Световноизвестният булевард в Париж е строен през 17 век по заповед на Мария Медичи, дълъг е 1,9 км и широк 70 м. Авенюто започва от площад „Конкорд“ и завършва на площад „Шарл дьо Гол“ с емблематичната Триумфална арка. Освен, че булевардът има голямо модно значение още от 18-ти век благодарение на луксозните си магазини, той е популярен и с прекрасните си кафенета и множество театри. През 1828 г. са добавени пешеходни зони, фонтани, газови лампи, а последната сериозна промяна е от 1993 г., когато са разширени алеите за пешеходци. Това е и мястото, където се провежда ежегодният грандиозен военен парад, както и последният кръг от колоездачната обиколка „Тур дьо Франс”.

„Дел Корсо“, Рим

Ул. „Дел Корсо“ е главната търговска улица в историческия център на Рим, която свързва площад „Венеция“ и площад „Дел Пополо“. Проучвания сочат, че на това място е имало улица още от 3 век пр. Хр., носеща името „Виа Лата“ (на български език: широка улица). Разходката по нея ви гарантира прекрасни гледки към множество красиви сгради и църкви, закътани улички, чаровни малки площади, бляскави магазини, уютни кафенета, ресторанти и пицарии. Фактът, че тя е напълно права и минава през историческите части на града, характеризиращи се с криволичещи и завиващи в разнообразни посоки улици и площади, я прави още по-интересна. Днес дължината на ул. „Дел Корсо“ е 1,5 км, а северната й част е превърната в пешеходна зона.

„Марияхилферщрасе“, Виена

Не е тайна за никого, че всеки турист във Виена трябва да посети ул. „Марияхилферщрасе“ – най-дългата и най-оживена улица в австрийската столица. Ето защо освен за пазаруване, тя е предпочитана и от много млади хора като място за живеене (попада в шести и седми район във Виена). На нея се намират невероятни бутици, както и централните магазини на най-популярните брандове в града. Улицата предлага и културни забележителности като църквата „Мария Хилф“, от която идва и името на самата улица, в която Хайдн редовно организира концерти в миналото. Разхождайки се по нея поглеждайте винаги към страничните улички, криещи скрити малки магазинчета и интересни стоки.

„Оксфорд“, Лондон

Ул. „Оксфорд“ се счита за най-натоварената търговска улица в цяла Европа с 13 560 пешеходци, които преминават през района на всеки час. Професионалистите в модния бранш я определят за „най-добрата търговска улица“, а данните сочат, че тя привлича 2,6 млн. купувачи всяка седмица. Тя се намира в района Уестминстър, Лондон и предлага над 300 магазина с невероятни търговски съкровища за посетителите си. Улицата е известна с прелестните си коледни светлини (над 750 000 лампички), които се запалват тържествено всеки ноември от 1959 г. насам от известни личности.

„Кудам“, Берлин

Просторният и дълъг булевард, по-известен сред местните като „Кудам“, е сред най-знаменитите в района Шарлотенбург-Вилмерсдорф, Берлин. Проектът му е вдъхновен от парижкия „Шанз-Елизе“, а резултатът е прелестна търговска улица, дълга 3,5 км, простираща се от площад „Брайтшайдплац“ до площад „Ратенауплац“. Мястото предлага отлични опции за разходки, развлечения, хапване и пазаруване (над 42 световни марки). Красиви чинари красят тротоарите на улицата, а през 2001 г. се появяват и пъстроцветни скулптури на мечки (United Buddy Bears), част от колекция, продадена на търгове в полза на организации за помощ на деца. Изложбите с мечешки фигури вече са били представени пред повече от 35 милиона посетители в 30 дестинации на четири континента, включително и в София през 2011 г.

„Ла Рамбла“, Барселона

Прекрасният булевард започва от площад „Каталуния“ и се намира в една от най-важните търговски и бизнес части на Барселона. Красивата улица е дом на част от архитектурните шедьоври на града, включително неповторимите сгради, дело на модерниста Антонио Гауди -„Каса Байо“ и „Ла Педрера“. Също така тук ще откриете голямо разнообразие на прекрасни магазини на световноизвестни марки, както и такива, подходящи за всеки джоб. Очакват ви още примамливи кафенета, уютни ресторанти, впечатляващи художествени галерии и страхотни гледки. Разходката определено си заслужава! Имайте предвид обаче, че централната локация на булеварда и неговото голямо културно значение предопределят и факта, че това е една от най-скъпите части в града.

„Андраши“, Будапеща

Това е най-луксозният булевард в Будапеща и една от най-важните търговски зони в града с множество луксозни бутици, изискани кафенета, известни ресторанти, театри и представителни сгради на посолства. Създаден е през 1872 г. и бързо заселен от унгарски благороднически фамилии, банкери и земевладелци. В неговия край се намира величественият Площад на Героите, в чийто център върху висока колона стои скулптурата на архангел Гавраил. Друга забележителна сграда на улицата е прелестната унгарска национална опера в неоренесансов архитектурен стил от 19-ти век. През 1896 г. под булеварда започва да функционира и първото метро на стария континент, а неговите станции са истински произведения на изкуството. През 2002 г. булевардът е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

„Княз Михайло“, Белград

Пешеходната улица „Княз Михайло“ е най-знаменитата стара търговска улица в Белград. Тя е главна улица още по времето на келтското селище Сингидунум, а по-късно и когато градът носи името Алба Булгарика. През османския период тя се разкрасява благодарение на градска градина, чешма и джамия. От 1870 г. улицата носи името на княз Михаил Обренович, син на княз Милош, основател на династията на Обреновичите. На нея днес се намират някои от най-красивите архитектурни образци в сръбската столица. Сред тях не пропускайте Сръбската академия на науките и изкуствата и градската библиотека. Разхождайки се по улицата неусетно ще достигнете до белградската крепост и едноименен парк „Калемегдан“, откъдето можете да се насладите на несравними гледки към река Сава и вливането й в река Дунав, както и към Нови Белград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *