Изкуство

Какво е Келтски кръст ?

https://bg.fullersociety.com/3278117-what-is-celtic-cross

Келтската цивилизация е една от най-загадъчните и непознати древни цивилизации. Географски, келтският стил съществуваше заедно с други добре познати култури. Въпреки това, тя остави след себе си много малко доказателства за начина на живот на келтите, техните вярвания, героичния епос. Един от древните символи, познати в съвременния свят, е келтският кръст.

Светът на древните келти

Преди пет хиляди години келтската цивилизация на север се противопоставя на гръко-римската цивилизация на юг. От северните Алпи, келтските племена много бързо се заселват на територията на съвременна Англия, Ирландия, Франция, Белгия и дори Испания. Хунските племена, които обсадили Рим, били от келтски произход. Но скоро римляните в своето завоевание смазали келтите и накрая асимилирали своята култура.
Ирландия и Шотландия остават на най-голямо разстояние от пътеките на римските кохорти, където са запазени древните паметници на келтската цивилизация. Старите легенди все още живеят на полуостров Бретан във Франция, в Уелс и, разбира се, на изумрудения остров на Ирландия.

Келтски кръст като езически символ

Най-старите каменни паметници под формата на обикновени келтски кръстове се намират в Ирландия. Тяхната възраст според изследванията е около 12 хиляди години. Те са кръст с равен лъч, затворен в идеален кръг.
Преди пристигането на християнството, Келтският кръст символизира обединението на небесни и земни сили, мъжко и женско. Четирите лъча представят елементите – Огън, Вода, Въздух, Земя и кръг – небето, което ги обединява. Краищата на келтския кръст означават безкрайно духовно разширяване на съзнанието. Вътрешният кръг, от който се разделят лъчите, е източник на духовна енергия, концентрация на земни и небесни сили в една точка.
По-късни паметници вече са украсени с богати орнаменти. Каменните резбови традиции донесоха пиктите в келтската култура, чиито племена постепенно се сляха в по-многобройните и мощни келтски общности. Именно пиктите започнаха да издълбават сложни кръстове на върха и сложно преплетени орнаменти от двете страни на големи камъни. Такива кръстове се намират в Северна Шотландия и Уелс.
Орнаментът, който украсяваше каменни кръстове, е традиционен за келтската култура: той се характеризира с безкрайни спирали и релефи под формата на слънчеви символи – основният обект на поклонение на древните келти.

Келтски кръст на Св. Патрик

Езическият келтски кръст беше еднакъв във всички посоки, но с идването на християнството в северната част на Европа долният лъч на кръста станал по-дълъг от останалите. Появата на такъв кръст се свързва с мисионерската дейност на Св.Патрик, който въведе християнството в Ирландия и стана негов покровител в новия свят.
Такъв келтски кръст показва обединението на християнството (кръст като символ на разпъването на Исус Христос) и древни вярвания (кръг като символ на слънцето). Нови кръстове са украсени не толкова с традиционните усукани орнаменти, колкото с християнски символи като риба и хризми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *