Български автори,  Ритуали,  Символи

Келтски Кръст в карти Таро

от статия „Карти Таро – магията на предсказанията„, взето от:

Уважаеми, приятели ! Реших да публикувам тази интересна статия от damski-klub.com, защото терминът „келтски кръст“ в търсачките често ви препраща към картите Таро.

Карти Таро са едни от най-мистичните и загадъчни карти за гадание, които сме виждали. Създадени още по времето на древните египтяни, за тях се носят легенди. Според някои митове в рисунките им, старите учени са заключили древно знание, за да го спасят от завоевателите, а според други там е запечатана историята на древните атланти.

Картите Таро са специално тесте от 78 карти, които са разпределени по следния начин–големи аркани, които съдържат 22 карти (21 + карта номер 0) и малки аркани, обикновено 56 на брой, които са разделени по цвят или символ –мечове, монети, чаши, копия.

В миналото Таро картите са се използвали за игра в някои части на Европа. Така например италианските таро или френското таро били много популярни и за игра. Но по-голяма част от страните, където те са познати, се използват за прогнозиране.

Карти Таро - магията на предсказанията 1

История и произхода на Таро картите са все още мистерия. Някои автори смятат, че техния произход се крие в Древен Египет, а други ги свързват с циганите, докато трети ги обвързват с традициите на народите от Близкия изток.

Някои автори отиват още по-далеч и твърдят, че те произхождат от Китай и Индия. Други пък смятат, че древните мъдреци са ги създали след запалването на Александрийската библиотека с цел запазване на унищожените знания.

Особености на картите Таро

Картите Таро се делят на две групи–големи и малки Аркани

За големите Аркани се смята, че те предсказват глобални събития в живота на хората и всъщност разкриват накъде се движим и какъв е нашият път.

Те символизират силите на съзнанието. Те ни показват накъде да се движим, за да не сгрешим, или от къде сме минали, за да си създадем някои проблеми.

Малките Аркани символизират по-дребните ежедневни проблеми и събития, или символизират определени ситуации или последици, произтичащи от тях. Те ни помагат да разберем самите себе си и да се ориентираме в миналото, настоящето и бъдещето.

Ще разгледаме една класическа колода карти, т. нар. Марсилско Таро, което е най-популярно. То се състои от 22 големи Аркани, които са еднакви за всички Таро карти и 56 малки аркани–жезли, чаши, пентакли /монети/ и мечове.

Карти Таро - магията на предсказанията 2

Жезлите разкриват голямата енергия и динамична сила, като показват възможностите и проблемите, които са произлезли от използването на тази сила. Картите в този символ са свързани с голямата мъжка сила, като първото пробуждане на искрата на енергията, която дава началото на живота и променя неговото движение.

Чашите символизират творчеството, плодородието, удоволствието, емоциите и проблемите, свързани с тях. Те са свързани с женското начало и голямата женска сила.

Мечовете символизират всички интелектуални прояви, общуването, умствените способности и проблемите, свързани с тях.

Мечовете показват още и суровост, а често и ярост. Никога не трябва да забравяме, че мечът е остро оръжие, което може да се използва както за защита, така и за нападение.

Пентаклите са символи на материалните и световните проблеми на бизнес отношенията и парите, и проблемите, свързани с тях.

Картите от малките Аркани внасят и типично човешки елемент в тестето карти. Често гадателите ги използват, за да разкрият подробности за хората, които ни заобикалят. Всеки от „цветовете” започва с четири карти, на които са изобразени хора- крале, кралици, рицар и паж. Също така картите с тези фигури символизират класовете и слоевете в обществото – кралете са най-високия клас, а пажовете са в слоя на обикновените хора, за които не може да се каже, че са богати. По същия начин се поставя и въпросът за възрастта и професионалната ориентация.

Големите Аркани

Големите Аркани са пряко свързани с глобалните събития, фундаменталните проблеми и неща в живота ни и не се подчиняват на никаква промяна. Те обикновено са свързани с живота, смъртта, раждането и развитието на човека. Те символизират именно големите събития в нашия живот и външните фактори, които влияят върху него. Обикновени големите аркани се използват за гадаене за големите събития в живота на хората. Ето и тяхното значение

Карти Таро - магията на предсказанията 3
  1. Глупакът
  2. Магът
  3. Върховната жрица

III. Императрицата

  1. Императорът
  2. Върховният жрец/Папата
  3. Влюбените

VII. Колесницата

VIII. Силата

  1. Отшелникът
  2. Колелото на съдбата
  3. Справедливостта

XII. Обесеният

XIII. Смъртта

XIV. Умереността

  1. Дяволът

XVI. Кулата

XVII. Звездата

XVIII. Луната

XIX. Слънцето

  1. Страшният съд/Прераждането

XXI. Светът

Всяка от картите има пряко тълкувание, както с името, което притежава, така с рисунките върху нея. Най-често магьосникът означава скрита сила, кулата – разрушение на стария ред, звездата – ново начало, а глупакът–път. В различните контексти и в зависимост от това дали са прави или обърнати, арканите имат различен смисъл. Най-често обаче тяхната цел си остава една–да дадат отговори на въпросите, които сме задали и да ни помогнат да вземем решения свързани с бъдещето ни.

И накрая, но не на последно място, няколко думи и за подреждането на колодите карти.

Карти Таро - магията на предсказанията 4

За да получите отговор на въпрос, свързан с ежедневните ви проблеми, разбърквате тестето и изтегляте от него три карти. Ако картите са ви подредени изправени–отговорът на въпроса ви е положителен, а в зависимост от символите изобразени на всяка карта можете да разберете, дали ще получите помощ от приятел, или ще се справите сами. Също така, ще знаете дали ще имате проблеми, докато постигнете целта си или не. Ако някоя от картите ви е обърната, то отговорът на въпроса ви е отрицателен и вашите планове на този етап няма да се реализират.

Що се отнася до по-сложните схеми на гадание, най-често гадателите използват келтски кръст, когато искат да отговорят на сложна житейска ситуация, като разкриват отговорите на вашите въпроси.

Теглят се десет карти, които се подреждат в следната конфигурация:

Карти Таро - магията на предсказанията 5

А ето и значенията

  1. Главният въпрос, основната ситуация на питащия в момента–поставя се в центъра;
  2. Какво помага или се противопоставя на първата карта като ситуация;
  3. Подсъзнателни страхове на питащия;
  4. Близко минало, затихващи влияния и страхове, от които питащият трябва да се освободи;
  5. Съзнателната нагласа на питащият по въпроса, как той мисли за проблема;
  6. Близко бъдеще, събития, които предстоят в следващите 3-4 дни;
  7. Как питащият ще вижда себе си в ситуацията, след проявяването на карта номер 6;
  8. Как околните влияят на питащия и какво ще бъде неговото поведение след тези събития;
  9. Страхове и надежди, понякога тази карта се проявява и като съвет към питащият;
  10. Тенденция за бъдещо развитие на проблема или отговор като цяло;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *